Fundația Spirit Românesc Pro Arte și Caritate este o instituție culturală independentă care concepe și realizează activități teatrale, editoriale, publicistice și audio-vizuale de cea mai înaltă ținută. Fundația promovează cultura românească contemporană și facilitează schimburi de idei, informații și proiecte culturale cu Uniunea Europeană, SUA și China.
Principalul obiectiv al fundației este de a oferi publicului românesc proiecte culturale inedite, de ultimă oră, și de a implica cercuri de amatori și voluntari în proiecte și schimburi culturale de cea mai înaltă calitate artistică, atât în București, cât și în centre urbane și suburbane din țară.
Proiectele fundației contribuie la formarea și dezvoltarea personală a publicului, dar și a amatorilor și voluntarilor implicați, oferindu-le acces la activități la care altfel nu ar avea acces. Fundația desfășoară activități în București și pe Valea Prahovei, având sedii în București și Sinaia.
ISTORICUL FUNDAȚIEI
Fundația a fost înființată în anul 1990 la puțină vreme de la Revoluție de către scriitorul Dinu Grigorescu și este o fundație a familiei Grigorescu. Proiectele culturale sunt derulate de scriitorul Dinu Grigorescu, președintele fundației, în colaborare cu scriitoarea româno-americană Alexandra Ares, vicepreședintele fundației, filologul francofil Despina Grigorescu și editorul și scriitorul Vlad Lungu. Proiectele de caritate sunt gestionate de Darie Grigorescu, care este principalul finanțator al fundației.
Membrii fondatori de onoare ai FSR îi includ pe dramaturgul și romancierul Tudor Popescu, precum și pe criticii Valentin Silvestru, Mircea Ghițulescu și Ion Cocora. Din primul consiliu de conducere au făcut parte Dinu Grigorescu, Alexandra Ares, Mircea Ghițulescu, prof. univ. Ion Toboșaru și prof. Nicolae Bouaru, directorul Bibliotecii Nicolae Iorga.
Dintre colaboratorii iluștri ai fundației îi menționăm pe pictorii Sabin Bălașa și Viorel Mărgineanu, Dina Cocea, Ileana Berlogea, Iurie Darie, Anca Pandrea, Harri Eliad, Ion Butnaru, Bogdan Ulmu, Ion Bibicioiu, Dinu Kivu, Tudor Mărăscu, Constantin Abăluță etc.